снег

Ви можете нам зателефонувати (053615)2621 або (053615)62213 або долучитися до групи у VIBER(посилання праворуч).
вул. Григора Тютюнника 19А

вівторок, 1 січня 2019 р.

  Вітаємо з Днем Перемоги!

     
75 років минуло від травня 1945-го, але й зараз подвиг захисників і  і визволителів Вітчизни символізує тріумф справедливості і  залишається невичерпним джерелом патріотизму  та великої віри у свої сили   Для українців  Велика Вітчизняна або радянсько-німецька війна була боротьбою за право на вільне життя, за свою землю, за гідне майбутнє. Це була справедлива, визвольна, священна війна проти підступного і жорстокого ворога, який планував перетворити на рабів народи Європи.  Про події тих років написано безліч документальних, художніх, поетичних, прозових творів . Ми ж пропонуємо невеличку добірку книг, повязаних з нашою рідною Лубенщиною.
    
  Для  найменших читачів будуть цікаві оповідання учасника війни, нашого земляка Петра Мостового, в яких розповідається про долю дітей у час воєнного  лихоліття:
Мостовий П. Малий снайпер:оповідання.- Київ: Веселка, 1986.
Мостовий П. Максимко:оповідання.- К: Веселка, 1981.
  Надзвичайно цікавий образ дівчинки Улянки, безмежно закоханої в красу рідної природи, долю якої опалила жорстока війна.  А змалював її наш земляк, письменник, засновник лубенського літературного об'єднання Олесь Донченко.:   
            
Донченко О. Лічничиха: повість //  Донченко О. Скрипка.- Київ, 2008. – С.95- 206.

  Про старшокласників передвоєнної пори, про подвиги, які вони здійснювали в роки війни розповідає колишня льотчиця, герой Радянського Союзу, уродженка міста Лубни  Меклін (Кравцова) Наталя Федорівна.                                                                                           Кравцова Н. З-за парти – на війну: повість. -  Київ: Веселка, 1980

  Володимир - молодий льотчик-винищувач. Таня - радистка-партизанка. Обоє ризикували життям на фронтах Другої світової війни. Та тепер вони в'язні німецького трудового табору. Нелюдські умови, жорстокі порядки, щоденна гра на виживання - здається, із цього пекла неможливо втекти. Але Тані та Володимиру вдається влаштувати втечу. Про їх подальшу долю та боротьбу з нацизмом можна дізнатися із повісті нашого відомого земляка: Малик В.  Двоє над прірвою: повість. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2019


  Також для тих, хто цікавиться історією України в роки війни 1941-1945-их, історією рідного краю цікавими будуть художньо-публіцистичні повісті  Володимира Васильєва, літературно-публіцистичні видання Олександра Карпенка, публікації багатьох інших шановних наших письменників та краєзнавців.

Немає коментарів:

Дописати коментар