снег

Ви можете нам зателефонувати (053615)2621 або (053615)62213 або долучитися до групи у VIBER(посилання праворуч).
вул. Григора Тютюнника 19А

понеділок, 30 травня 2022 р.

 Наша бібліотека цілий тиждень присвятила найпоширенішому виду рукоділля українців – вишивці.

    Цей класичний вид народного мистецтва розкриває невичерпне багатство творчих сил народу.  Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво пращурів, душа народу. Для того, щоб  ширше ознайомити  маленьких співгромадян із  минувшиною українців,  їх стародавніми звичаями й обрядами,  для дітей оформили книжкову виставку  "Вишивана краса України".

    Під час народознавчої години з розповіді бібліотекаря діти дізналися про вишиванку, як візитну картку людини. По ній можна було дізнатися все: вік, сімейний та соціальний статус, з якої області, міста, села чи родини людина....  Вишиті символи мали набагато більше значення ніж слова: Дуб - символ мужності та могутності;  Лілія - символ чистоти та жіночності; Виноград - сімейне щастя; Мак - оберіг роду, захист від зла, пам'ять про загиблих...  

   Зацікавила присутніх розповідь про те, як відбілювали нитки наші полтавки для вишивки білим по білому: три роки треба було,  щоб не маючи сучасних хімічних засобів, зробити нитку білосніжною...  .

    А майстер-клас  з цікавої техніки -  вишивки стрічками, розтягнувся на декілька днів. Спершу бібліотекар  Галина Кравчук провела його для членів клубу «Чарівна скриня». Наступного дня запросили всіх бажаючих користувачів бібліотеки. Потім дітлахи приводили своїх друзів, дошивали, вишивали.

  Неймовірно приємно спостерігати, коли в маленьких дитячих рученятах народжується краса.





Немає коментарів:

Дописати коментар